Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

RUBÁŠ, D., MATĚJČEK, T. (2024): Potenciál konceptu sense of place v geografickém vzdělávání. Geografické rozhledy, 33(3), 26–29.

Stáhnout článek

Přílohy:

Doporučené očekávané výstupy: Metodická podpora pro výuku průřezových témat na ZŠ

Abstrakt: Konceptu sense of place je v odborné zahraniční literatuře věnována poměrně velká pozornost. V diskurzu domácích oborových didaktik, a stejně tak i na úrovni kurikula, mu ovšem není dán takový prostor, jaký by si zasloužil. Tento příspěvek si klade dva cíle. Zaprvé přispět do odborných diskuzí na toto téma především na poli didaktiky geografie a zadruhé přiblížit tento koncept širší učitelské veřejnosti, včetně poskytnutí námětů k jeho implementaci do výchovně-vzdělávacího procesu.

Klíčová slova: sense of place, místo, geografické vzdělávání, afektivní výchovně-vzdělávací cíle

Abstract (EN): The potential of the sense of place concept in geography education. The sense of place concept has received considerable attention in the foreign literature. However, in the discourse of domestic didactics, as well as at the curriculum level, this concept is not given the space it deserves. This paper has two aims. Firstly, to contribute to the professional discussions on this topic, especially in the field of geography didactics, and secondly, to bring the concept closer to the wider teaching community, including suggestions for its implementation in the educational process.

Keywords (EN): sense of place, geographical education, affective educational goals