Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

ČAJKOVÁ, T., PLOJHAROVÁ, M. (2017): Proč vzdělávat o zodpovědné spotřebě potravin? Projekt Menu pro změnu. Geografické rozhledy, 26(5), 14–15.

Stáhnout článek

Abstrakt: Potravinové systémy jsou klíčovou oblastí pro správu přírodních zdrojů i zajištění sociálních a ekonomických podmínek pro dobrý život obyvatel planety. Současně rozvíjená podoba intenzivní industriální produkce potravin pro globální trh však poškozuje životní prostředí i obyvatele planety. Při výhledu na rostoucí populaci nám zároveň nenabízí udržitelnou budoucnost. Článek poskytuje vhled do otázek udržitelnosti světových potravinových systémů a zodpovědné spotřebitelské volby jednotlivců. Skrze představení základních tematických pilířů konceptu zodpovědné spotřeby potravin, jejich vzájemných souvislostí a globálních významů článek ilustruje význam této tématiky pro vzdělávání žáků a studentů a představuje cíle projektu Menu pro změnu. Mezi ně patří úsilí o změnu současných negativních spotřebitelských trendů směrem k zodpovědným volbám. Na školách v devíti evropských zemích probíhají aktivity podporující realizaci změn směrem k zodpovědnému spotřebitelství.

Klíčová slova: zodpovědná spotřeba potravin, globální vzdělávání, globální občanství, životní prostředí

Abstract (EN): Why Educate about Responsible Food Consumption? Food systems are a key element in managing natural resources and ensuring social and economic conditions for good life for the inhabitants of this planet. However, the current system, using intensive industrial practices to produce food for the global market, harms both the environment and the planet’s inhabitants. Considering the growing population, this method also fails to provide for a sustainable future. This article explores the sustainability of global food systems and responsible consumption choices available to individuals. By introducing basic topics of the concept of responsible food consumption, considering their interconnectedness and global significance, the article demonstrates the significance of this concept for school instruction and introduces the project Menu for Change. This project seeks to exchange current negative consumption trends for more responsible choices. Schools in nine European countries are holding events to encourage change towards more responsible consumption.

Keywords (EN): responsible food consumption, global education, global citizenship, environment