Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

LYSÁK, J., TOMKOVÁ, M. (2017): Přízračné ostrovy jako specifický druh chyb v mapách. Geografické rozhledy, 26(5), 18–19.

Stáhnout článek

Přílohy:

Přízračné ostrovy jako specifický druh chyb v mapách (aplikace do výuky)

Abstrakt: V článku je představen fenomén přízračných ostrovů, což jsou ostrovy zakreslené v mapách, ale ve skutečnosti neexistují. Vysvětleny jsou příčiny jejich „vzniku“, popsána jejich klasifikace, a objasněny důvody, proč některé z nich vydržely v mapách až do současnosti. Problematika je ilustrována na příkladech konkrétních ostrovů. Součástí textu je i zařazení přízračných ostrovů do kontextu úmyslných a neúmyslných chyb v mapovém obsahu.

Klíčová slova: přízračné ostrovy, chyby v mapách, námořní mapy

Abstract (EN): Phantom Islands as a Specific Type of Map Error. This article presents the phenomenon of phantom islands, island that are shown on maps but which in reality do not exist. The origins and classification of phantom islands are described, along with reasons why some such islands remain in contemporary maps. The article includes numerous examples of phantom islands and discusses their relationship with intentional and unintentional errors in map content.

Keywords (EN): phantom islands, map errors, nautical charts