Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

LUSTIGOVÁ, M. (2017): Strava jako základ našeho zdraví. Geografické rozhledy, 26(5), 22–23.

Stáhnout článek

Přílohy:

Metabolické rizikové faktory související se stravováním a jejich dopad na zdraví

Abstrakt: Narůstající produkce zpracovaných potravin, urbanizace a změny životního stylu vedou ke změnám ve stravovacích návycích populací vyspělých i méně vyspělých zemí, které se výrazně odráží ve zdravotním stavu. Nevhodné stravovací návyky a nedostatečná fyzická aktivita jsou dnes hlavní hrozbou pro rozvoj chronických onemocnění.

Klíčová slova: nezdravá strava, chronická onemocnění, metabolické rizikové faktory, stravovací návyky

Abstract (EN): Food as the Foundation of Our Health. Increasing production of processed foods, urbanisation and changes in lifestyle result in enormous shifts in the eating habits of people in both developed and developing countries, which largely determine population health. Unhealthy diets and physical inactivity represent major threats for the spread of chronic diseases.

Keywords (EN): unhealthy diet, non-communicable diseases, metabolic risk factors, eating habits