Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

JÍCHOVÁ, J., KOPECKÁ, Z. (2015): Pocit bezpečí ve městě: případová studie města Hodonín. Geografické rozhledy, 24(5), 28–29.

Stáhnout článek

Abstrakt: Pocit bezpečí a bezpečnost představují důležitá výzkumná témata v sociálních vědách a zároveň se zejména v posledních letech stávají v souvislosti s kriminalitou častými tématy volebních programů i městských agend. Jedním z měst, která se rozhodla zaměřit na problematiku bezpečnosti, je Hodonín. Příspěvek představuje dílčí výsledky studie, která zde byla ve spolupráci s městem Hodonín a Agenturou pro sociální začleňování realizována, v kontextu dalších českých i zahraničních výzkumů. Důraz je kladen na diferenciaci pocitu bezpečí u různých skupin obyvatel a faktory ovlivňující vnímání a prožívání strachu ze zločinu.

Klíčová slova: pocit bezpečí, strach ze zločinu, sociální prostředí, fyzické prostředí, Hodonín, Česko

Abstract (EN): Feeling Safe in Town: a Case Study of Hodonín. Safety and feeling safe represent important research topics not only for the social sciences but also as a part of urban policy. In recent years, these topics are becoming a frequent issue in political party platforms. One community that is aiming to tackle the issue of safety is Hodonín. This article presents some of the findings of a research study, carried out in partnership with the municipality of Hodonín and the Agency for Social Inclusion. Similar studies from other cities from Czechia and abroad provide an informative context for the findings presented. The article emphasizes differences in perceptions of safety from different population groups and factors that impact both perceiving and actually experiencing fear of crime.

Keywords (EN): safety, fear of crime, social environment, physical environment, Hodonín, Czechia