Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

ŠIFTA, M. (2013): Symbolický tvar regionu a regionální výchova: příklad Frýdlantska. Geografické rozhledy, 23(2), 16–18.

Stáhnout článek

Přílohy:

Symbolický tvar regionu a regionální výchova (příklad Frýdlantska) – pracovní list

Abstrakt: Článek se zabývá tematikou regionu v geografickém vzdělávání, resp. možnosti využití symboliky území v regionální výchově, se zřetelem na uvedení konkrétního příkladu využití symboliky vybraného území v regionální výchově. V první části příspěvku se diskutují klíčové pojmy i jejich význam v geografickém v zdělávání (region, regionální vědomí, regionální identita). Následující část specifikuje je ve vztahu k symbolickému tvaru regionu a možnostem jeho využití ve výuce. Konkrétním postupům, jak pracovat s regionálními symboly, je věnována závěrečná část. Na p říkladu Frýdlantska se uvádějí návrhy možného využití, možnosti práce s regionálními symboly v hodinách zeměpisu. Doplněno je i stručné zhodnocení přínosu k regionálnímu vzdělávání. Přílohou článku je návrh aplikace do výuky, doplněný o pracovní list s met odickým komentářem (k dispozici na www.geography.cz/geograficke-rozhledy v rubrice Materiály).

Klíčová slova: region, regionální identita, regionální symbolika, symbolický tvar regionu, regionální výchova

Abstract (EN): The Symbolic Shape of a Region and Regional Instruction: The Frýdlant Region. This article explores the topic of regions in geographi- cal education. Specifically, it examines possibilities for utilising a given region’s symbols to teach about that region. The first section discusses certain key terms and their importance in geographical education (region, regional consciousness and regional identity). Next, the article focuses on these terms in relation to the symbolic shape of a region. The concluding section provides specific procedures for working with regional symbols. Using the example of the Frydlánt Region, the author presents certain methods for utilising regional symbols during geogra- phy lessons. A brief assessment of the benefits of such an approach to regional instruction is provided. The article also introduces additional proposals for effective instruction, including a worksheet and helpful method tips (accessible at www.geography.cz/geograficke-rozhledy under Materiály).

Keywords (EN): region, regional identity, regional symbols, symbolic shape of a region, regional instruction