Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

CZECHOWICZ, B. (2013): Slezsko: perla Koruny české, zapomenutá Etrurie, nebo politicko-správní hybrid? Geografické rozhledy, 22(5), 7–9.

Stáhnout článek

Abstrakt: Na současné politické mapě Evropy nenajdeme jméno Slezsko ani v české, ani v polské (Śląsk), ani v německé (Schlesien), natož v latinské (Silesia) verzi. Nenajdeme ho ani na žádné z administrativních map zemí, do nichž historické Slezsko spadá: Polské republiky (Rzeczpospolita Polska) a České republiky. Jen v označeních některých správních jednotek je adjektivum „slezský“ aspoň částí názvu: v Česku je to Moravskoslezský kraj, v Polsku Slezské a Dolnoslezské vojvodství. Navíc části historického Slezska se nacházejí i v Olomouckém kraji (Jesenicko) či ve vojvodstvích Lubušském, Opolském či V elkopolském. Existuje vůbec Slezsko?

Abstract (EN): Silesia: Pearl in the czech crown, Forgotten etruria or Political-administrative Hybrid? This article explores a variety of views concerning the Silesia region, including the notion of a Silesian nationality (it is currently the largest minority in Poland). Silesia is understood differently in a historic sense, as compared to modern views. Germans, Poles and Czechs each have their own perspective on Silesia. The article briefly outlines the historical development of Silesia, focusing both on its relationship to Czech history and on changes in views concerning Silesia – particularly during the 20th century.