Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

HEŘMANOVÁ, E. (2013): Vila Tugendhat – známá, neznámá, nebo kontroverzní památka UNESCO? Geografické rozhledy, 22(3), 22–23.

Stáhnout článek

Abstrakt: Příspěvek si klade za cíl stručně představit brněnskou vilu Tugendhat, s níž se pojí významné historické okamžiky vývoje našeho státu (jednání o rozdělení ČSFR v roce 1992 mezi tehdejšími premiéry vlád Václavem Klausem a Vladimírem Mečiarem a o rok později i jednání o rozdělení majetku federace). Vedle objektivního pohledu na vilu chce také čtenáře dovést k úvahám o tom, čím je podmíněno subjektivní hodnocení a vnímání atraktivnosti a unikátnosti vily, jakou roli v tomto hodnocení hrají kulturní kontexty, tradiční chápání pojmu památka a obecně i problém chápání moderní architektury českou veřejností. Název příspěvku vede k zamyšlení i nad tím, zda se dnešní lehce kontroverzní vnímání vily Tugendhat jejími návštěvníky může do budoucna změnit a zda je třeba i takovéto kulturní dědictví chránit.

Abstract (EN): Tugendhat Villa: Well-Known, Unknown or Controversial UNESCO Heritage Site? This article considers the current state of the Tugendhat Villa (UNESCO 2001). Specifially, the paper explores its current use and promotion, and speculates about the causes behind its being “misunderstood” as well as controversial perceptions of monuments of modern architecture.