Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

KŮSOVÁ, T., ŠPAČKOVÁ, P., POSPÍŠILOVÁ, L. (2017): Rozdílné trávení času mužů a žen: Návrh studentského výzkumného projektu. Geografické rozhledy, 26(3), 10–11.

Stáhnout článek

Přílohy:

Příklad dotazníku zaměřeného na sledování aktivit

Abstrakt: V předchozím čísle Geografických rozhledů vyšel článek představující výzkum genderových rozdílů v trávení času, který objasňoval hlavní rozdíly ve využití času a prostoru mezi muži a ženami v Česku v závislosti na fázi životního cyklu i místě bydliště (venkov x město). Toto téma však nepředstavuje pouze předmět akademického výzkumu, nýbrž se často objevuje i v obecných diskuzích o společenských vztazích a může se také stát zajímavým příspěvkem pro náplň různých společensko-vědních či geografických seminářů ve středoškolské výuce. Cílem tohoto příspěvku je proto návrh struktury a realizace studentského projektu vhodného pro SOČ či jako seminární práce v rámci projektové výuky.

Klíčová slova: trávení času, genderové rozdíly, výzkumný projekt

Abstract (EN): Differences in Spending Time Between Men and Women: Proposal for a Student Research Project. The previous issue of Geografické rozhledy included an article describing research on gender differences in spending time and mobility in Czechia, based on participant’s stage in the life cycle and their place of residence (rural vs. urban). This topic is present not only in academic research, but also arises quite often in society-wide discussions about social relations. It has the potential to become an interesting addition to social science or geography seminars in secondary schools. This article presents a possible student project suitable for seminar work in the context of project-based learning.

Keywords (EN): time use, gender differences, research project