Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

HULÍKOVÁ, K. (2017): Demografie zná budoucnost i bez křišťálové koule. Geografické rozhledy, 26(3), 18–19.

Stáhnout článek

Přílohy:

Demografie zná budoucnost i bez křišťálové koule (grafická příloha)

Abstrakt: Populační prognózy patří mezi nejvýznamnější výstupy demografie, jsou nutné pro efektivní řízení sociální a populační politiky nebo pro plánování kapacit veřejných institucí (škol, nemocnic, apod.). Obvykle jsou populační prognózy založeny na využití tzv. kohortně-komponentní metody, což je kombinace samostatné prognózy jednotlivých komponent populačního vývoje - plodnosti, úmrtnosti a migrace. Prognózy na mezinárodní úrovni jsou produkovány např. Organizací spojených národů. Jejich metodika je založena na kohortně-komponentní metodě v kombinaci s pravděpodobnostním přístupem.

Klíčová slova: populační prognóza, Organizace spojených národů, kohortně-komponentní metoda, předpoklady populačního vývoje

Abstract (EN): Demography Knows the Future, Even Without a Crystal Ball. Population forecasts are one of the most important outputs of demography. They are crucial to implementing efficient social and population policy as well as planning capacities for public institutions (schools, hospitals, etc.). Usually, population forecasts are based on the cohort-component method, a combination of independent forecasts of fertility, mortality and migration. At the international level, for example, the United Nations produces population forecasts. The methodology of the UN forecast is based on the cohort-component method in combination with a probabilistic approach.

Keywords (EN): population forecast, United Nations, cohort-component method, assumptions of population development