Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

MIKLÍN, J., ČÍŽEK, L. (2017): Otevřené lesy a vzácné druhy – ohrožené dědictví minulosti. Geografické rozhledy, 26(3), 24–25.

Stáhnout článek

Abstrakt: Článek se zabývá úbytkem otevřených lesních porostů v oblasti lužních lesů při soutoku Moravy a Dyje mezi lety 1938–2009 a důsledky tohoto jevu na biodiverzitu. Výsledky ukazují, že současné rozšíření starých a solitérních dubů (hostících mnohé ohrožené druhy organismů) je závislé nejen na dnešním zapojení porostů, ale také na historickém hospodaření. Popisovaná problematika je zařazena do širšího kontextu managementu chráněných území a vlivu člověka a jeho hospodaření v krajině na biodiverzitu.

Klíčová slova: otevřené lesy, ochrana přírody, krajinná ekologie, soutok Moravy a Dyje

Abstract (EN): Open Woodlands and Rare Species: Threatened Heritage. This article explores the loss of open woodlands in floodplain forests near the confluence of the Morava and Dyje rivers, from 1938 to 2009, and the resulting consequences for biodiversity. Our results show that the present distribution of veteran and solitary trees (hosting many endangered species) is dependent not only on contemporary canopy closure, but also on historical forest management. The article discusses this issue in the broader context of protected area management and human impact on biodiversity and landscape.

Keywords (EN): open woodlands, nature conservation, landscape ecology, confluence of the Morava and Dyje rivers