Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

JELEN, L., KABRDA, J. (2011): Globální drogový obchod a drogové války – příkladová studie Mexiko. Geografické rozhledy, 20(4), 6–7.

Stáhnout článek

Abstrakt: V Mexiku byly za poslední tři roky zabity v souvislosti s obchodem s drogami desetitisíce lidí a politologové varují před „zhrouceným státem“ na hranicích USA. Zároveň odborníci upozorňují na enormní nárůst produkce a spotřeby drog ve světě a politici přiznávají, že současná strategie boje proti drogovému obchodu byla navzdory obrovským nákladům neúspěšná. Proč tomu tak je a opravdu hrozí stomilionovému státu kolaps?

Abstract (EN): Global Drug Trade and the Drug Wars – A Case Study from Mexico. The article considers various aspects of the growing global drug trade, in recent decades. We use an analysis of current Mexican political instability as a case study. Economic reforms, implemented during the 1990s, provided an important stimulus for the growing drug business, by leading to a freer but also less controlled market. Current anti-drug policies are not meeting their goals; this fact may be illustrated in the violence between drug cartels and law-enforcement institutions in Mexico.