Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

HEŘMANOVÁ, E. (2010): Nové české národní kulturní památky II. Jízdárna ve Světcích u Tachova a Zemský hřebčinec v Písku. Geografické rozhledy, 20(1), 26–27.

Stáhnout článek

Abstrakt: Podle nařízení vlády č. 50/2010 Sb. z 8. února 2010, o prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky se s účinností od 1. července 2010 rozrostl seznam NKP o dalších třicet osm objektů. Cílem článku je poněkud podrobněji seznámit čtenáře s pohnutou či zajímavou historií i současností dvou z nich. Zatímco první z nich – Windischgrätzova historická jízdárna ve Světcích u Tachova – zažila něco jako „zmrtvýchvstání“, druhý objekt se může pyšnit více než staletou historií chovu koní, a zejména rozsáhlým, promyšleně uspořádaným komplexem budov v tudorovském slohu z tzv. režného zdiva a s četnými secesními prvky.

Abstract (EN): New national Czech cultural sites II. Effective 1. 7. 2010, the list of natural cultural sites was expanded to include an additional 38 structures. The author familiarizes readers with the history and current utilisation of two of these new additions: the Riding Hall in Světce u Tachova and the Provincial Stud ‑Farm in Písek.