Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

TESÁRKOVÁ, K., HODOVNÍKOVÁ, I., KOHOUTOVÁ, I. (2010): Populační vývoj světa – 3. část. Amerika Geografické rozhledy, 19(4), 22–23.

Stáhnout článek

Abstrakt: Amerika je rozlohou druhý a počtem obyvatel třetí největší kontinent. Je domovem přibližně pro 920 milionů obyvatel a nacházejí se zde dva z pěti nejlidnatějších států světa (USA a Brazílie). Typickým znakem amerického kontinentu je různorodost, a to z hlediska hospodářského i demografického vývoje, kulturních tradic i etnického složení. Právě tato heterogenita, kdy na jednom kontinentu můžeme nalézt jak vyspělé státy jako USA nebo Kanadu, tak chudé země v Karibiku nebo Latinské Americe (např. Haiti), je důvodem odděleného popisu a analýzy obou polovin Ameriky.

Abstract (EN): The Development of World Population: America. The American continent includes economically, culturally, ethnically and demographically diverse regions with vast difference in countries’ wealth. The population in America is largely affected by high levels of migration resulting in increased ethnic diversity. Ethnic diversity consequently impacts demographic behavior along with levels of mortality and fertility in various ethnic groups.