Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

NOVOTNÝ, P. (2009): V Indii jde o práci – Největší program veřejných prací v historii má změnit indický venkov. Geografické rozhledy, 19(2), 28–29.

Stáhnout článek

Abstrakt: Nejvýznamnějším aktivem, ale zároveň i problémem současné Indie je její půlmiliardová pracovní síla, která roste dvouprocentním tempem ročně. Ze dvou třetin přitom stále jde o venkovské obyvatelstvo, ke kterému se ovoce dlouhodobě vysokého makroekonomického růstu Indie dostává pouze v omezené míře. Úspěch probíhajících sociálních reforem v čele s unikátním programem garance sta dní placeného zaměstnání pro každou venkovskou domácnost je proto důležitou podmínkou další ekonomické i politické stability tohoto asijského obra.

Abstract (EN): Extensive Public Employment Scheme to Enhance Basic Social Security in Rural India. The article outlines some of the trends and challenges in the socioeconomic development in India. After referring to the problem of a “jobless” economic growth, it describes an ambitious public works program that would provide basic work opportunities for citizens living in rural areas.”