Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

SPILKOVÁ, J., ŠIFTA, M. (2017): Geografie jídla, jídlo v geografii. Geografické rozhledy, 26(5), 10–11.

Stáhnout článek

Abstrakt: Geografie jídla zkoumající potraviny jako geografický i společenský fenomén nabízí pro výuku zeměpisu řadu možností, jak jídlo využít jako didaktický prostředek. Např. názvy potravinářských produktů lze využít k procvičování orientace na mapě i k prohloubení znalostí reálií konkrétních regionů. Pochopení rizik potravinových cest a výhod lokální produkce podpoří environmentální výchovu.

Klíčová slova: jídlo, potravinová geografie, udržitelný rozvoj, food miles, náboženství

Abstract (EN): Geography of Food, Food in Geography. Geography of food – studying food as geographical and societal phenomenon – presents a number of opportunities to use food as a teaching aid within the geography class. For example, the names of various food products could be used to practice orienting on a map or to deepen knowledge of food facts in specific regions. Understanding the risks associated with food pathways and the advantages of local production contribute to a better environmental education.

Keywords (EN): food, food geography, sustainable development, food miles, religion