Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

KLÍPA, O. (2016): Ekonomické a kulturní aspekty polské migrace do německého pohraničí. Geografické rozhledy, 26(1), 24–25.

Stáhnout článek

Abstrakt: Německo je tradičně hlavní cílovou zemí polské ekonomické migrace. Zůstalo jím i přesto, že ho po vstupu do EU krátkodobě početně převýšilo Spojené království. Od téže doby se v Německu objevuje nový typ migrace polských rodin, které skupují laciné nemovitosti a osidlují kompaktní území severovýchodního německého pohraničí. Mnohdy přitom pravidelně dojíždějí do nedalekého Štětína za prací, což je umožněno zejména díky Schengenskému prostoru. Tento typ postupného rozšiřování území polského národa za státní hranici nemá v dějinách polských migrací obdoby. Vzhledem k propojenosti nově osídleného regionu s Polskem se u těchto „kolonistů“ mění dosud typické diasporní chování polské emigrace. Vzhledem k jejich nezávislosti na německém pracovním trhu a roli investorů do jinak neprodejných nemovitostí v daném regionu se také mění vnímání tradiční ekonomické nerovnováhy mezi oběma národy a s tím související etnické stereotypy.

Klíčová slova: Poláci, Německo, migrace, Evropská unie, národní stereotypy

Abstract (EN): Economic and Cultural Aspects of Polish Migration into German Borderlands. Germany has been the primary target country of Polish economic migration since 1989. A new type of immigration has appeared in the northeastern German border region since the EU expanded to include Poland. The new pattern is unprecedented in the history of Polish migration. It challenges traditional ethnic stereotypes as the Poles do not “steal” jobs (as Germans anticipated before Poland’s accession into the EU) but bring capital instead.

Keywords (EN): Poles, Germany, migration, European Union, national stereotypes