Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

FRAINDOVÁ, K. (2016): Změny odtoku a dopad antropogenního vlivu na ekosystém řeky Athabasca. Geografické rozhledy, 25(4), 28–29.

Stáhnout článek

Přílohy:

Povodí řeky Athabasca (mapová příloha)
Teplota vzduchu v oblasti středního toku řeky Athabasca (grafická příloha)
Změna odtokového režimu během desetiletých period na dolním toku řeky Athabasca (grafická příloha)
Spotřeba vody v povodí řeky Athabasca (grafická příloha)

Abstrakt: V průběhu 20. a začátku 21. století došlo k výraznému poklesu průtoků v řece Athabasca, a to především na středním a dolním toku. Výšku průtoků ovlivňuje mimo jiné změna potenciální evapotranspirace, ke které přispívá nárůst průměrné teploty vzduchu a změna krajinného pokryvu v povodí. Zvyšování počtu obyvatel a expandující průmysl, zejména ropy a plynu, zapříčiňují zvyšování potřeby a spotřeby vody, která je z velké části odebírána z řeky Athabasca. Socioekonomické aktivity jsou závažným problémem i z hlediska znečištění.

Klíčová slova: Athabasca, odtokový režim, ropné (bituminózní) písky

Abstract (EN): Changes in Runoff and Anthropogenic Influences in the Athabasca River’s Ecosystem. The Athabasca River’s flow rate has dropped significantly during the 20th and 21st centuries, especially in the middle and lower portions of the watershed. Temperature increases and changes in land cover are increasing potential evapotranspiration. Increasing population and booming industry are also raising demand for water from the Athabasca River. Socioeconomic activities also create significant problems for the river in terms of contamination.

Keywords (EN): Athabasca, runoff regime, oil sands