Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

MICHALIK, V. (2015): Dolní Břežany − sociální a ekonomické důsledky změny veřejného prostoru. Geografické rozhledy, 25(1), 24–25.

Stáhnout článek

Abstrakt: Článek se zabývá proměnou veřejných prostor obce Dolní Břežany v souvislosti se suburbanizací zázemí hlavního města. Shrnuje systémový přístup samosprávy k řešení územního rozvoje a jeho vliv na kvalitu veřejného prostoru. Ukazuje, že výrazné kvalitativní změny veřejného prostoru lze dosáhnout během 10–15 let a že změna kvality veřejného prostoru má významné sociální a ekonomické dopady.

Klíčová slova: veřejný prostor, samospráva, územní rozvoj, kvalita života

Abstract (EN): Dolní Břežany: The Social and Economic Consequences of Changes to Public Space. The article examines changes to public space in Dolní Břežany resulting from suburbanization around the capital of Prague. It summarizes the systemic approach of local government to development and its influence on the quality of public space. The article shows that pronounced qualitative changes to public space can be achieved in a ten to fifteen year period and that changes to the quality of public space have significant social and economic impact.

Keywords (EN): public space, self-government, local development, quality of life