Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

KOCOURKOVÁ, J., NOVÁK, M., ŠÍDLO, L (2013): Evropská unie a Spojené státy americké – podobnosti a odlišnosti ve vývoji plodnosti. Geografické rozhledy, 23(2), 22–23.

Stáhnout článek

Abstrakt: Přirozený přírůstek v USA je dán vysokou úrovní plodnosti: v průmě ru 1,93 dítěte na jednu ženu, v porovnání s 1,60 v EU - 27. Úhrnná plodnost skrývá v sobě regionální rozdíly, které byly větší v zemích EU - 27 v roce 1990 i 2010. Hispánská populace zvedá úroveň porodnosti zejména v jihozápadní části USA, zatímco v EU - 27 je nej vyšší plodnost zaregistrována v zemích se silnými politikami na podporu rodin.

Klíčová slova: Evropská unie, USA, obyvatelstvo, plodnost, úhrnná plodnost, průměrný věk matky při narození dítěte

Abstract (EN): The European Union and the United States of America: Similarities and Differences in Fertility. Natural growth in the US is due to high ferti- lity: 1.93 children per woman on average, compared with 1.60 in the EU-27. The total fertility rate glosses over local variations that were larger in the EU-27 in both 1990 and 2010. The Hispanic population raises fertility levels, particularly in the south-western part of the US, while in the EU-27 the highest fertility is found in countries with strong family support policies

Keywords (EN): European Union, USA, population, fertility, total fertility rate, mean age at childbirth