Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

ŠÍDLO, L., ŠPROCHA, B. (2013): Proměny počtu a věkové struktury obyvatelstva v největších českých a slovenských městech. Geografické rozhledy, 22(3), 20–21.

Stáhnout článek

Abstrakt: Společenské změny, které se odehrály na území Československa na konci 80. let 20. století, významným způsobem ovlivnily demografické chování obyvatelstva. Na jedné straně to jsou nové možnosti seberealizace mladých lidí, které ve výsledku snižují porodnost, na straně druhé je to neustálé snižování úmrtnosti ve středním a vyšším věku, vedoucí k dožívání se vyššího věku. V kombinaci s nepravidelnou věkovou strukturou tak dochází k výrazným proměnám zastoupení jednotlivých věkových kategorií − mluvíme o demografickém stárnutí.

Abstract (EN): Changes in the Number and Age Structure of Inhabitants of the Largest Czech and Slovak Cities. Changes of demographic behavior affected all levels of the regional structures in the Czech Republic and Slovakia during the last twenty years, including the population of large cities. These changes are not so signed on the number of population, but especially at the change in the age structure of the population. There is a process of demographic aging, which is and will be one of the main determinants of future development, not only demographic, but also social and economic.