Časopis pro ty, kteří chtějí porozumět světu kolem sebe.
Časopis s obsahem recenzovaným odborníky.

KABELKA, K., VORLÍČEK, J. (2012): Krajinou našeho regionu I. Regionální metodika pro střední školy. Geografické rozhledy, 21(3), 12–13.

Stáhnout článek

Abstrakt: Na moravskobudějovickém gymnáziu vznikla publikace s názvem Krajinou našeho regionu. V oblasti středoškolského vzdělávání jde o jedinečný počin. Tato publikace je metodikou poznávání místního regionu a je určena nejen pro gymnázia. Záměrem autorů bylo vytvořit metodický soubor textů a úkolů, které by bylo možné využít ve kterémkoli jiném regionu. Podívejme se na formu a strukturu této metodické publikace. Představu vám dotvoří krátké ukázky. Podrobněji se budeme věnovat vymezení a popisu místního regionu – místa, kde člověk žije. V příštích dvou číslech Geografických rozhledů se zaměříme na eseje o krajině použité v publikaci a na pojetí úkolů, které vedou studenty k poznávání místního regionu.

Abstract (EN): The Landscape of Our Region I. Instruction focusing on the local region is a topic that, as yet, is overlooked in school educational programmes; nonetheless, it is a subject that deserves significant attention. This article presents a new perspective concerning methods for coming to know the local region at secondary schools, particularly at grammar schools. It introduces the original publication of a number of grammar school teachers from Moravské Budějovice and a landscape essayist that seeks to increase the feeling of attachment we feel with the region in which we live. In the various articles, readers learn about the structure of the methodology, the purpose of the essays and tasks for discovering unique characteristics of the local region and developing a personal connection with one’s home landscape.